Blog

Schenken op papier
(2 minuten lezen)

Schenken op papier is weer actueel aan het eind van het jaar. Schenken zonder dat het uit je portemonnee gaat. Te mooi om waar te zijn? Het is goed stil te staan bij de ins en outs. Je wilt bijvoorbeeld de (klein)kinderen een mooi bedrag schenken maar je hebt het niet op uw rekening staan. Het geld zit in de stenen.

Hoe geef je zonder te geven?

Je schenkt “op papier” een bedrag aan jouw (klein)kinderen. Zij ontvangen het geld pas als je overlijdt. Als je schenkt op papier krijg je een schuld aan de (klein)kinderen. Hiervoor betaal je hen jaarlijks minstens 6% rente. Een hoger percentage mag ook.

Je maakt het geld dus niet letterlijk op de bankrekening van uw (klein)kinderen over. Je legt wel op papier vast dat je gaat schenken. Daarvoor laat je een notaris een schenkingsovereenkomst opstellen. Een schenking op papier bij jouw overlijden is namelijk alleen geldig als deze is vastgelegd in een notariële akte.

Jaarlijkse rente

Het is belangrijk om te beseffen dat je jaarlijks rente betaalt over die schenking tot je overlijdt. Die rente moet ook echt worden overgemaakt en niet bijgeschreven op de schuld.

Doe je dit niet dan kunnen je met de (klein)kinderen geen gebruik maken van deze regeling.

Vergelijk het maar met een bos bloemen. In plaats van het hele boeket in één keer te geven, geef je elk jaar een bloem.

Een voordeel is dat je vermogen afneemt door die schenking. Hierdoor betaal je nu minder belasting (vermogensrendementsheffing). Je blijft ook beschikken over jouw vermogen. Een prettige bijkomstigheid is dat het gunstig kan uitpakken voor bijvoorbeeld de vermogenstoets van de AWBZ als je wordt opgenomen in een verzorgingstehuis.

Geen erfbelasting

Jouw kinderen hoeven na je overlijden geen erfbelasting te betalen over de schenking.
Heeft je kind een bijstandsuitkering en/of ontvangt hij of zij huur- of zorgtoeslag dan kan de schenking gevolgen hebben voor de hoogte hiervan.

Heb je hier inhoudelijke vragen over? Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken.