RELATIE

Relatie.

Financieel advies trouwen.
Trouwen of gaan samenwonen is één van de mooiste momenten van uw leven. Op zo’n moment, waarop de liefde de boventoon voert, denken de meeste mensen liever niet na over financiële zaken.

Toch is het verstandig om dit wel te doen. Want als u een gezamenlijke huishouding gaat voeren, verandert er het nodige in uw financiële situatie en de rechten en de plichten die u heeft.

Samenwonen.

Als u gaat samenwonen is het verstandig om uw relatie officieel vast te leggen. Dat kan door een samenlevingscontract te laten opstellen of door een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Als u niets vastlegt verandert er voor de wet niets aan uw status en blijft u juridisch gezien alleenstaand.

  • Er geldt geen onderhoudsplicht en er is dus ook geen recht op partneralimentatie als u besluit uit elkaar te gaan.
  • Zonder testament gaat bij overlijden van één van de partners de erfenis niet naar de langstlevende partner, maar naar de naaste verwanten van de overledene.
  • Voor het pensioen geldt precies hetzelfde. Als er niets op papier staat, hebben samenwonende partners geen recht op – een deel van – elkaars pensioen. Dat geldt zowel voor het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen.
  • Samenwoners kunnen geen fiscaal partner van elkaar zijn als ze niets op papier hebben laten zetten. Ze kunnen dan niet profiteren van elkaars fiscale ruimte en de mogelijkheid te schuiven met aftrekposten.

Trouwen.

Als u gaat trouwen, heeft dat gevolgen voor uw financiële situatie. Zo bent u voor de wet automatisch elkaars fiscale partner op het moment dat u voor de wet gehuwd bent. Daarnaast moet u kiezen of u in beperkte gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden trouwt.

Beperkte gemeenschap van goederen is dat die gemeenschap alleen het vermogen betreft dat u tijdens het huwelijk opbouwt. Op deze manier deelt u alleen de inkomsten, bezittingen en schulden die u tijdens het huwelijk verkrijgt of maakt. Wat u bij aanvang van het huwelijk zelf inbrengt, het privévermogen, valt niet langer in de gemeenschap van goederen en blijft dus van uzelf. Ook erfenissen en schenkingen aan elk van u behoren niet tot de gemeenschap. Als u beide als echtgenoten wilt dat dit vermogen wel tot de gemeenschap gaat behoren, dan kunt u dit laten vastleggen in huwelijkse voorwaarden.

Vanaf 2018 trouwt ieder zonder huwelijkse voorwaarden in een beperkte gemeenschap van goederen. De gevolgen van deze nieuwe wet zijn groot.

Belangrijk:

  • Laat vermogen en schulden bij huwelijk vastleggen
  • Houd goede administratie bij
  • Indien u al bij het aangaan van het huwelijk een onderneming had, dan valt die onderneming niet in de gemeenschap van goederen.

Scheiden.

Als u gaat scheiden, verandert ook uw financiële situatie. Uw inkomen bijvoorbeeld. Misschien krijgt u straks alimentatie, of moet u juist alimentatie betalen aan uw ex-partner.

Daarnaast moet u de bezittingen en schulden verdelen. Dat zijn niet alleen emotioneel, maar ook financieel ingrijpende gebeurtenissen. Bereid u daarom goed voor, zodat u weet welke belangen er spelen.

Wilt u weten wat de gevolgen van een scheiding zijn voor uw inkomen en vermogen (alimentatie, koopwoning, pensioen)? Neemt u dan contact met mij op voor het maken van een afspraak voor een advies. Bij voorkeur vóór het opstellen van een echtscheidingsconvenant zodat u alle financiële gevolgen kunt overzien en tot een weloverwogen besluit komt waarmee u beiden verder kunt.

Geldzaken.

Vrijwel elke dag nemen we – vaak onbewust – beslissingen over geldzaken. Maar het boodschappen doen is natuurlijk heel anders dan het kopen van een auto of het financieren van de studie van uw kind.

Voor dergelijke grote investeringen zetten we meestal geld opzij. Of we lenen om onze doelen te verwezenlijken. Daarnaast hebben fiscale regels invloed op uw geldzaken.

Sparen of beleggen?

De spaarrente staat laag en daarin komt naar verwachting voorlopig weinig verandering. De vraag “sparen of beleggen” is daarmee voor veel mensen weer actueel geworden.

Of uw wilt sparen of beleggen hangt af van meerdere aspecten. Waar is het geld dat u wilt sparen of beleggen voor bedoeld? Hoeveel vrij vermogen heeft u beschikbaar om mee te sparen of te beleggen? Bent u bereid om uw geld voor langere tijd vast te zetten? Wilt u liever sparen of bent u bereid wat mee risico’s te nemen?

Voor vragen over bovenstaande onderwerpen kunt u een vrijblijvende afspraak met mij maken.