Blog

Meer rendement? Familiebank
(2 minuten lezen)

Harry en Moniek hebben hun droomhuis gevonden. De geraadpleegde hypotheekadviseurs zijn graag bereid een hypotheek te verstrekken. Op advies van hun ouders komen ze voor een second opinion met mij in contact. Tijdens het kennismakingsgesprek waar beide ouders ook bij aanwezig zijn wordt mij al snel duidelijk dat hier sprake is van een win-win situatie.

Wat is namelijk het geval? Moniek’s vader heeft een goedlopend restaurant met de nodige liquiditeiten op de balans. Beleggen in privé of in de BV? Familiebank? Hoe zit dat fiscaal en juridisch? Allemaal vragen waar ze graag een antwoord op willen hebben.

Overzicht en inzicht

Een uitgebreide financiële planning zorgt voor het benodigde overzicht en inzicht. De opties worden besproken en uiteindelijk valt de keuze op een familie-banklening.

Er wordt gebruik gemaakt van de verhoogde schenkingsvrijstelling waardoor de hoogte van de lening voor aangename woonlasten zorgt.

Harry en Moniek hebben een kinderwens, Moniek wil dan parttime gaan werken. Een jaarlijkse schenking van de rente zorgt dat de woonlasten betaalbaar blijven. Ik stel een onderhandse leningsovereenkomst en schenkingsovereenkomst op en adviseer om volgend jaar de lening in de aangifte IB te verwerken. Voor dit jaar wordt de voorlopige aanslag gewijzigd.

Bankhypotheek, familiebanklening, misschien wel crowd-funding? Behalve rendement zijn er natuurlijk veel meer aspecten die een rol spelen. Juridisch, fiscaal, emotioneel en zelfs praktisch. Stel dat de familieverhoudingen veranderen? Wat gebeurt er bij overlijden? Scheiding? Faillissement? Schuldsanering? Als ouders hun geld eerder terug willen? Hoogte van de rente?

Laat je bij de keuze voor een financiering van jouw woning goed voorlichten. Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen voor meer informatie.