Blog

Geld beleggen? Vergeet het!
(2 minuten lezen)

Het zal je misschien verbazen, maar een hoop vragen van klanten gaan helemaal niet over geld. Indirect natuurlijk altijd wel. Echter de meeste mensen hebben coaching nodig op hun (financiële) gedrag. Veel slechte beleggingsresultaten worden namelijk veroorzaakt door verkeerde emotionele keuzes.

Mijn rol is om klanten te coachen naar het behalen van hun doel. En met name in onrustige tijden zorg ik dat zij op het juiste pad blijven. Privé maar dus ook bij onrust in de wereld.

Klanten die hun beleggingen vergeten hebben vaak de beste resultaten

Dus. Het Coronavirus. De beurs kan ik niet voorspellen, maar ik durf wél met 100% zekerheid te zeggen dat je van dit virus hebt gehoord. Zoals de meeste mensen verwachten is de impact op de Chinese economie groot. Eind januari 2020 zakte hierdoor de AEX met zo’n 2,5 procent. Dit maakt veel beleggers onrustig.

Wat doen beleggers die geen goede begeleiding hebben?

Juist. Zij maken verkeerde keuzes. Ze verkopen hun aandelen op lage koersen. En trekt de markt weer aan? Dan kopen ze weer bij. Op hoge koersen. Hierdoor maken ze dus veel kosten en verliezen ze rendement.

Vermogensbeheerder Fidelity zag dit gedrag bij hun eigen klanten. In 2013 deden ze onderzoek naar de beleggingsprestaties van hun klanten.

Wat bleek?

Klanten die simpelweg waren vergeten dat ze een beleggingsrekening hadden (en heel crue.. overleden klanten), haalden betere beleggingsresultaten dan actieve beleggers. Een.. bijzondere constatering.

Mijn advies: beleg je? Vergeet het!

Het deel van de ‘overleden klanten’ in het onderzoek van Fidelity was niet waar, maar de boodschap blijft nog steeds; oogjes dicht, snaveltjes.. naja.. toe.

Als adviseur vliegen de statistieken mij nu om de oren. Vergelijkingen met de uitbraak van SARS of Ebola. Wat was de impact van het virus? Hoe herstelde de economieën zich toen? Enzovoorts, enzovoorts.

Hebben we iets aan die informatie? Nee. Je belegt voor de lange termijn en hebt een duidelijk doel voor ogen. Houd dat doel vast en mijd ondertussen dit soort nieuws.

Heb je vragen of wil je hier liever een gesprek over?

Neem gerust contact op!