Blog

Gedoe of juist gedoe voorkomen?
(2 minuten lezen)

Je bent een gezond mens en alles gaat goed. Misschien vind je het gedoe om iets te regelen voor ‘wat als?’. Niet leuk om over na te denken…  Maar wel verstandig… Want wie behartigt jouw (zakelijke) belangen als je dit zelf niet meer kunt? Weet jij wat de gevolgen kunnen zijn als je geen levenstestament afsluit?

Verstandig voor jouw zaak

Als ondernemer of directeur-grootaandeelhouder is een levenstestament extra van belang. Binnen een bedrijf is een volmacht als privépersoon vaak niet voldoende. Een simpel voorbeeld dat vaak mis gaat: betalingen van zakelijke rekeningen.

Stel: je partner is ondernemer en wordt door ziekte handelingsonbekwaam. Als dan onduidelijk is wie gerechtigd is de leiding over te nemen, vormt dit snel problemen. Management dat niet op één lijn zit, kan tot gevolg hebben dat klanten weglopen en de omzet terugloopt. Op deze manier kan een gezonde onderneming in zwaar weer terechtkomen.

Niet alleen voor ouderen

Hoe ouder je wordt hoe groter de kans op gebreken. Ook als jongere loop je risico’s in het leven. Bijvoorbeeld door een ernstig ongeluk of ziekte. Dan is het fijn om toch vertegenwoordiging te hebben van jouw wensen.

Stel: jij en je partner zijn in gemeenschap van goederen gehuwd en je partner is door ziekte handelingsonbekwaam geworden. Je besluit om te verhuizen naar een andere woning en de huidige gezamenlijke woning te verkopen. Het tekenen van je handelingsonbekwame partner is in dit geval niet rechtsgeldig. Dit betekent dat je een onderbewindstellingsprocedure moet starten. Dit laatste had voorkomen kunnen worden met een levenstestament.

Hoe regel je een levenstestament?

Je kunt zelf een levenstestament opstellen. Dat heet een onderhandse akte. Je loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en de door jou aangewezen vertrouwenspersoon je zaken niet kan waarnemen. 

Het is daarom aan te raden om een levenstestament te laten opstellen door een notaris. Naast de bewijskracht van een notarieel document biedt een notariële akte nog meer voordelen, zoals de check of een persoon op dat moment wilsbekwaam is, de identiteitscheck en registratie.

Het geeft veel rust om dit soort zaken voor jezelf en je omgeving goed geregeld te hebben. 

Heb je vragen of wil je hulp bij jouw levenstestament? Neem gerust contact op!