Financiële planning

Financiële planning

Financieel planner of financieel adviseur?

Voor een totaal financieel advies ga je naar mij. Ik ben financieel planner. Ik betrek uw gehele financiële situatie en uw toekomstwensen in een plan. Financieel adviseurs zijn over het algemeen gespecialiseerd in een bepaald onderdeel van de uitvoering van het financiële plan, zoals pensioen, verzekeringen of hypotheken.

Financiële planning.

Zijn uw wensen financieel mogelijk? Eerder stoppen met werken, de kinderen laten studeren, een (tweede) woning kopen? Loop ik geen onvoorziene financiële risico’s? Is alles goed geregeld als ik onverwacht arbeidsongeschikt raak of overlijd?  Past mijn testament nog wel bij mijn huidige situatie? Een selectie vragen waar een financieel planningsrapport antwoord op geeft.

Waarom een financiële planning?

Met een Financiële planning krijgt u grip op uw financiën. Een financiële planning geeft u inzicht in uw financiën. Als u weet dat u de zaken goed geregeld heeft en u weet hoe u er voorstaat nu en in de toekomst dan geeft dit een stuk rust.  De financiële planning is tevens een perfecte basis voor het nemen van financiële beslissingen. Wilt u een ander huis kopen, uw hypotheek oversluiten, geld lenen, gaan beleggen, of juist gaan sparen? Een financiële planning laat u zien wat in al deze situaties de juiste beslissing is.

Ik breng al uw huidige en toekomstige inkomensstromen overzichtelijk in kaart bij leven, arbeidsongeschiktheid en overlijden. Daarnaast neem ik ook uw vermogensbestanddelen op, zoals de waarde van uw onderneming, woning of aandelenportefeuille. Als u dit wenst worden ook kapitaalverzekeringen, woonlasten en toekomstige kosten zoals bijvoorbeeld studerende kinderen meegenomen in een financiële planning. Daarnaast is financiële planning interessant bij stamrecht of gouden handdruk B.V.’s.

Inzicht in uw huidige financiële situatie.

Als dit eenmaal in kaart is gebracht, werk ik een integraal financiële planningsrapport voor u uit. Dit is een op maat gemaakt rapport in heldere taal dat u inzicht geeft in uw huidige financiële situatie en de ontwikkeling van uw financiën in de toekomst. Verder geeft het u inzicht in de haalbaarheid van uw financiële wensen.  En geef ik advies aan de hand van uw situatie advies. Bijvoorbeeld hoe bepaalde zaken anders, voordeliger, beter en/of efficiënter te regelen.

Life events hebben invloed op uw inkomsten.

Uw leven bestaat uit een aaneenschakeling van belangrijke gebeurtenissen (life events), die invloed hebben op uw vermogen en inkomsten.

Figuur 1: Life events tijdlijn

Door vandaag na te denken over de toekomst en vandaag zaken te regelen, loopt u niet tegen financiële verrassingen aan.

De voordelen van een financiële planning.

Een financiële planning biedt vele mogelijkheden, u optimaliseert uw financiën en u heeft inzicht in uw persoonlijke financiële mogelijkheden. Zo laat u geen kans meer onbenut.

Alle persoonlijke financiën optimaal afgestemd.

Het grootste voordeel van financiële planning is het totaal advies, waarbij alle onderdelen van uw persoonlijke financiën (verzekeringen, pensioenen, juridische zaken, beleggen, financieren, belastingzaken en sociale verzekeringen) zo op elkaar zijn afgestemd dat ze voor uw specifieke situatie het meest voordelig uitpakken. Daarbij houd ik rekening met uw levensstijl en uw wensen. Kortom: integraal financieel advies.

Inzicht in uw financiële mogelijkheden.

Een financiële planning geeft u inzicht in uw mogelijkheden. Veel cliënten hebben de wens om hun kinderen en kleinkinderen financieel bij te staan in de vorm van een schenking. In de praktijk zijn ze terughoudend omdat ze achteraf niet bij hun kinderen aan willen kloppen voor financiële steun. Een financiële planning laat zien of uw wensen haalbaar zijn.

De financiële planning als startpunt voor een onbezorgd leven.

Een financiële planning is een prachtig startpunt voor het overdragen van uw vermogen aan de volgende generatie. Deze zogenoemde estate planning is fiscaal gezien erg interessant. Het is jammer om bij leven alles goed geregeld te hebben maar bij overlijden uw nabestaanden achter te laten met vragen en extra (belasting)kosten.

Financiële planning helpt u uw wensen en doelen te bereiken oftewel grip op en inzicht in uw financiële situatie te krijgen. Een financiële planning is een investering die zichzelf meerdere malen terugverdient.

Kwaliteit belangrijk voor RTW financiële planning.

Ik ben als gecertificeerd financiële planner aangesloten bij de beroepsvereniging Federatie Financieel Planners (FFP).

Roel ter Weele FFP CFP®